OPEN LETTER

 

KONFISKACE MAJETKU BOHUSLAVA ZAVRELA V ROCE 1970, A JEHO DOSUD MARNA SNAHA JEJ DOSTAT ZPATKY: RODINNY DUM, HYBESOVA 405, KURIM U BRNA.

 

 

 

Sefredaktor ZLOBICE,

Kurim u Brna

 

Pane Brabec,

 

Vse je mi naprosto jasne z Vaseho dnesniho dopisu. Verim, ze Vas moje tema na historii dediny Ceske, hrabete Zinsendorfa a obdrzeni pudy mymi predky, a nasledna konfiskace v r. 1970 "prestala bavit," jak rikate. Vas to nebavi po jednom roce, ale publikoval jste odpoved tiskoveho mluvciho ve Vasi Zlobici v lednu 2004. Me to take uz prestava bavit, je to 14 let od "sametu", otec ma uz 84 let a je to 34 let od konfiskace jeho majetku v Kurimi.

Je to nepochopitelne jak se Kurim a Cesky Stat zachoval a chova dodnes. Je to neco jaky kdyz vojaci za valky, treba Nemci, byli vineni za valecne zlociny ale rikali pak "my jsme jen poslouchali rozkazy." To je stejne. Po roce 1989, jste ale mohli napravu sjednat co se tyce konfiskatu, t.j. sami a bez soudu; jako mesto ci radni jste mohli neco resit na zaklade vaseho mysleni ci v zachovani dobreho jmena Kurimi.

Vzdy se vracime ale k historii, at uz okupace za protektoratu nemeckeho ci sovetskeho.

Z otcova vyporaveni vim, ze byli nekteri Kurimaci, kteri okradali zajate Nemce o snubni prstynky, hodinky. Take jsme neco uz slyseli o tech mrtvych Nemcich co se pry nakazili tyfem v Belci a houfne zemreli blizko Kurimi po skonceni valky po kvetnu 1945. Tento lagr vedli mistni ucitele, jak otec rikal ( i kdyz tam sam nebyl), ale asi se to vsechno promlcelo jak to vlastne bylo. Slysel jsem od stryce ktery zil v Kalifornii ale byl pry v Belci a rikal ze tam utloukli lidi k smrti, napr. nekoho z Ceske. Pomsta, odplata, bez soudu....Ja si tam do okoli chodil hrat jako kluk, misto to bylo vice depresivni, divne, a bylo citit napeti ve vzduchu.....

Ovsem, v Kurimi zadne informace o udalostech v Belci neexistuji, jak jste jednou psal, krome toho ze 200 Nemcu (nejenom vojaci ale civiliste a zeny) tam pry zemrelo na tyfus. Podle meho stryce Dusana Brydla tam byly tehdy vrazdy. V Kurimi ale asi nezemrel na tyfus ani jeden Kurimak, ze? Nekdy asi na tyf lide zemrou kdyz je spatna hygiena, zadna strava a voda, atd.a je odmitnuta lekarska pomoc. Co se tedy stalo v Belci? Tyf ktery se siril jenom mezi nemeckym etnikem? To by taky slo dat do kurimskeho muzea, az si je postavite.

Co se tyce otcova naroku na restituci, o tom Vam uz v budoucnu psat do Kurimi nebudu. Ale verte, ze bych se rad do Kurimi podival zpatky s otcem, pravnikem ci s televizi, jestli se toho otec dozije a pojede se mnou. Mozna se napijeme pramenite vody z vasi nove kasny "vecne mokreho kamene", o kterem se jiz pise i v USA, pry udajne diky tomu autoru ktery je pry ve vezeni za zneuziti mladistvych. Kdyz uz o tom psaly krajanske Americke Listy z New Yorku, tak tedy Kurim udelal terno i v USA.

Nechapu ale, jak moje byvale rodne mesto muze utracet tolik penez kdyz dluzi nejen otcovi ale jinym lidem, mistnim, kterym byla puda zkonfiskovana a nikdy nenavracena, i kdyz se z Kurimi cely zivot nehli. Otcovi dluzi Kurim/Cesky Stat zhruba 6,000,000 korun (nebo si mesto to muze dat odhadnout) ale nezaplatil ani jeden halir. Uvedomte si, ze Kurim jeho majetek prodal ci vytezek treba poslal na ONV, ale nebyl to politruk z Prahy, ale soudruzi z Kurimi.

Takovych pripadu bylo asi vice a nedotykaly se jen "emigrantu." Kurim nevratil pudu napr. Oldrichovi Hanakovi, ktery mi osobne rikal ze Kurim ceka az zemre aby mu nic platit nemuseli.... Pan Hanak, vzdaleny pribuzny, zil cely zivot ve vasem meste a zemrel v roce 2002. Asi je to tradice, vzdyt i jako Kurimak musite vedet ze po valce nekteri mistni bezzemkove byli posilani napr. na Znojemsko/Dyjakovice aby obsadili statky po Sudetskych Nemcich.

I kdyz se Benes pry zaslouzil o stat, ono je lehko konfiskovat, krast majetek bez pricineni, a provadet etnicke cistky.To se to pak hospodari, davaji platy na radnicich, stavi pomniky novym hrdinum atd. za cizi mozoly, bud na nemecke ci moravske udrene ruce rolnika ci kovare. Kde je svedomi?

Ale to plati pro vice mist na Morave ci v Cechach. Rici mi ze je nase vina ze otec nemel pobyt ci cs. obcanstvi kdyz zadal o navraceni majetku je stejna pitomost kdyz jste mi rikal vratit Ameriku Indianum. To je jako bych ja vam rekl vratit Cesko Keltum, ne?

Take je mi jasne, ze Sudetsti Nemci a byvali posrpnovi uprchlici jsou hozeni do jednoho pytle a tohle jste Vy sam vlastne sloucil kdyz jste mi v nedavne minulosti napsal, ze "restituce nebudou" kdyz jsem vam psal dotaz na pravdu o Belci v roce 1945.

Mozna, ze tam mel byt vystaven pomnik smireni, nez ten planovany "mokry kamen" na namesti....Ale tohle jste uz jednou take vlastne odmitl, i kdyz se jedna jen o pravdu.

Skoda, ze mistni radni jsou tak zaslepeni a nenajdou moralni odhodlani (tady nechci zprofanovat slovo "odvaha") k odcineni krivd a kradezi. Tohle byla vase prilezitost, kterou Kurim nejen promarnila ale odhodila.

Je mi tedy jasne, ze Kurim dogmaticky trva na dodrzovani byvalych komunistickych narizeni, konfiskaci, a jejich pokracovani, I kdyz to dale diskriminuje politicke uprchliky po roce 1968. To je ale absolutne neprijatelne. Davate vinu za konfiskace "cs. statu" a prece Vase radnice vi, ze predchudce MNV Kurim zaplomboval dum i presto ze mi prarodice (deda kovar) tam meli zakonne vymenek a pak to MNV prodal prednostne rodine byvaleho funkcionare ONV Brno venkovu, ktereho jste jeste onehdy Vy sam opevoval v kurimske Zlobici. Z toho je mi k zvraceni, mirne receno. Tuto Zavrelovu kauzu Kurim ale neudrzi, protoze jak Masaryk rikal, "Pravda Vitezi." LHUTY, TRVALY POBYT, A OBCANSTVI NEJSOU PODMINKAMI NA OSOBNI VLASTNICTVI, SPRAVEDLNOST, A DEMOKRACII.

Je ale zajimave z psychologickeho hlediska, jaka chamtivost, nenavist, a podlost pretrvava tolik let a vase mesto neustoupi pravde a demokracii.... Zacinam litovat ze muj stryc Josef Novotny byl starostou Kurimi v tricatych letech ci babicka Anna Novotna-Holubikova byla v dvacatych letech nacelnici mistniho Kurimskeho Sokola. (Kurim si slusnych lidi nevazi dost ci vubec. Pomnik jste mohli stavet dr. Jelinkovym, kteri se pro Kurim obetovali jako nikdo.Tem jste meli stavet pomnik, ono je ale asi levnejsi pojmenovat ulici.

Otce nebudu vozit od soudu k soudu na odvolavani, jako by byl nejaky mistni vrah. Takove svejkoviny delat nebudu.

Co se tyce minulosti meho otce, byl cestny clovek ktereho chteli mistni dogmatici znicit; nema cenu ho kritizovat. V roce 1968/1969 kritizoval mistni vedeni na skole a MNV a odmitl coby ucitel (nemciny a rustiny) delat prekladatele behem navstevy Rusu do Kurimi. K tomu se pak propujcili jini ucitele, kteri pak kolektivne odsoudili meho clankem ze pry nevychovaval zaky k protelarskemu internacionalismu a pak se zavazali za udelaji vse aby mistni zaci vyspeli v spravne obcany socialismu...

Ted je na rade otazka, jak to vlastne dopadlo, co? Rikat mi ze otec byl funkcionar je od Vas hloupost, takove funkce tlacil tehdejsi reditel Kralik na podrizene. Sam mozna vite, kdo byli lide kteri otce chteli tehdy znicit, od reditele po milicionare ci mistni funkcionare, I kdyz treba nekteri bezpartijni mohli byt donaseci tech partijnich, atd. Vsak to vite sam, jak to chodilo.

Nekteri byvali funkcionari jsou mezi vami i dnes, a mam dojem ze pobiraji daleko vyssi penzi nez ti slusni lide kteri se dreli na polnich lanech v Kurimi cely zivot. Tech ci jejich pamatky si dnes vlastne cenim vice nez mnohych co maji tituly z doby marxismu a nechapou zaklady demokracie (svoboda osobniho vlatnictvi ci projevu), ktera je bezna v EU a USA.

Nemam tedy prijemny pocit kdyz Vam pisi tento dopis, ktery je posledni dopis pro Vas a pro radnici v kauze meho otce Bohuslava Zavrela. Jsem ale rad, ze me otec naucil k pravde a ze on sam zil vlastne vice nez 30 let svobodne. Je mi vas vlastne lito....

Ja sam budu slavit zitra vyroci prijezdu do USA pred 30 lety. Je to pro me vyznamny den, kazdy rok. Vzdy jsem mel prvorady zajem na demokracii a svobode lidi, at uz doma v USA ci "doma" v Ceske Republice. A verte mi, kdyz jsem byl v americke armade coby dobrovolnik v 70tych letech, tak jsem vzdy rikal, ze i jeden jediny rok zivota na svobode by byl lepsi nez se dozit vysokeho veku v rodne Kurimi. Asi jsem byl jiny clovek nez mnozi z vas. Bohudik ci bohuzel???

Vase odmitnuti meho navrhu ci penezniho daru na mistni kurimskou sochu Masaryka, ktery se stavil u meho dedy na kurimske stare kovarne na "stare silnici" sice nechapu ale prijimam. To si take muzete napsat jednou do knihy o Kurimi ci si to dejte do muzea. Vejde se tam toho vice. Zklamal jste me Vy a zklamala me radnice.

Na zaver, dovoluji si poslat kopii tohoto zaverecneho e-mailu Vam (ktery je skutecne moje posledni komunikace s Vami) take panu starostovi.

Nechapu jak muzete mit jako mesto budoucnost kdyz nejste schopni vyresit svou minulost. Ocekaval jsem od Vas lepsi postoj.

Odpoved tedy od Vas necekam na moji e-mail a povazuji nasi komunikaci za plne skoncenou, protoze mluvim kazdy jinou reci nez rodnou cestinou ci moravstinou. V minulosti jsem byl schopen se domluvit s obyvateli Balkanu, at uz Srbi, Chorvati, Bosanci, ci Albanci ale nemohu se domluvit s rodnymi Kurimaky cesko-moravsky. Ale mate tady aspon pravdivy dopis (podle vas "blaboly"), ktery muzete pouzit k zamysleni; mam dojem ze filosoficky by vam to melo dat podnet k revizi minulosti Kurimi a svych minulych nazoru na nasi kauze ci na me.

Jako mesto jste mohli ziskat daleko vice kdybyste meli jiny postoj. Nejen ze to byla chyba, byla to hloupost. Vy ani nevite kolik jste mohli ziskat jako mesto.

Otcovu kauzu ale poslu ceskemu advokatovi nez Ceska Republika vstoupi do Evropske Unie.

 

Zijte blaze,

 

Kurimsky rodak

Radek Zavrel

Chicago, 22 brezen 2004